Z histórie báboviek a bábovkových foriem
Čo je bábovka?
Bábovka je prevažne sladký pečený dezert (s množstvom lokálnych receptov), ktorému dodáva tvar forma, v ktorej sa piekol. Bábovky sú rozšírené v celej Európe, pod rôznymi názvami: bábovka, babka, kuglóf, gugelhupf, kugelhopf, kouglof, guguluf, kugluh...
Prevažne sladký pečený dezert (s množstvom lokálnych receptov), ktorému dodáva tvar forma, v ktorej sa piekol. Bábovky sú rozšírené v celej Európe, pod rôznymi názvami: bábovka, babka, kuglóf, gugelhupf, kugelhopf, kouglof, guguluf, kugluh...
Najstarší nájdený recept je v kuchárskej knihe Marxa Rumpolta z roku 1581, kde ju opisuje ako koláč v tvare klobúka či stredovekej pokrývky hlavy. Najväčšiu slávu tento dezert zažíval v 19. storočí, kedy bol populárny hlavne vo vyššej strednej triede najmä na oslavách či svadbách. Rozšírený bol naprieč Rakúsko-Uhorskom. Presný pôvod nie je jasný. Vo Francúzsku sa traduje historka o troch kráľoch, ktorí sa cestou do Betlehema zastavili v Alsasku a ako vôľu vďaky podarovali svojim hostiteľom koláč v tvare turbanu. Vo Viedni je považovaná za miestny originál, ktorý do Francúzska priniesla až Mária Antoinetta. Známym milovníkom bábovky bol aj cisár František Jozef I, ktorý si ju rád doprial v nedeľné rána u Katharíny Schratt v Bad Ischl.
Neskôr na prelome 19 až 20. storočia sa táto dobrota rozšírila aj do kuchýň strednej triedy. Rozšíreniu napomohlo aj objavenie prášku do pečiva a jeho dobrá propagácia firmou Dr. Oetker, taktiež dostupnosťou lacnejšieho cukru z repy v porovnaní s trstinovým cukrom a aj výroba a rozšírenie foriem na bábovky.
Máte chuť na bábovkový festival ? Prečo nie, v srbskom Sremski Karlovci či vo francúzskom Ribeauvillé.
Meno báboviek
Baba
Z dostupných záznamov sa už v 16.storočí uvádza bábovka ako forma na babu, liaty koláč (Česko, Morava, Slovensko). Názov baba sa používa aj v Poľsku, na Ukrajine, v Rusku, v nemeckom Sasku (Babe, Bäbe)... Neskôr aj vo Francúzsku (baba au rhum) a talianskom Neapole (babà, babbà).
Význam slova baba má viacero možných vysvetlení:
1. prevzatá podoba z formy (medovníky, perníky)
2. pokrm pre baby, babky, ženy
3. zjednodušene jedlo, papa alebo pokrm z múky
4. oblé tvary koláča pripomínajúce starenu
Gugelhupf, Kugelhopf, Bundtcake, ...
- Gugel/Gogel = pokrývka hlavy roľníckej ženy
- Kugel-Hippe; kapucňa Cucculla (mnísi)
- Kugelhut, Kugelhupf (Alsasko); kugel=guľa; hut=klobúk (štrasburských poslancov); hupf=hop, skok, zdvih
- Aschkuchen- Sliezsko, pečená v mise/forme Asch
- Rodonkuchen/ Ratokuchen- okolo Rýna, Westfálsko, pravdepod. z lat. rotunda pre komín v strede formy
- Bund(e)kuchen = Porýnie-Falcko, tvar formy pripomína turecký turban
- Bundt cake v USA - z ochrannej známky výrobcu foriem, recept priniesli Židovskí imigranti
Tvar báboviek
Z vykopávok v Carnuntum (pri dnešnom Hainburgu v Rakúsku) z 2. stor. n.l. sa zachovali aj keramické formy na bábovky z čias Rímskej ríše. Formy mali symbolizovať slnečné lúče.
V ich vnútri sa nachádzal centrálny komín na lepšie šírenie tepla. Predpokladá sa, že následným presídľovaním obyvateľov došlo k zabudnutiu na vtedajšie bábovky.
V minulosti boli bábovky ponúkané pri významnejších udalostiach, a tak ich formy obsahovali pohanské motívy ako košík ovocia, strapec hrozna pri žatve, sliepka, rak či ropucha ako symbol plodnosti pri svadbe či zásnubách, zajac ako symbol jari. Kresťanské motívy ako ryba, jahniatko, bábätko či kríž a aj motívy monarchií.
Formy si prešli vývojom od keramických cez medené, plechové, hliníkové, z liatiny, smaltované,...dnes už aj sklenené, silikónové, s nepriľnavým povrchom... Tvar foriem odzrkadľuje estetické, technologické a tiež pekársko-úžitkové potreby používateľov a možnosti ich tvorcov.
Naše formy vznikajú v spolupráci s využitím 3D tlače a následnou ručnou prácou pri príprave, výrobe a konečnom dotvorení každej jednej originálnej formy. Dbáme na to, aby tieto jedinečné formy na bábovky boli nielen pekným darčekom, ale aj plnili svoju funkciu ešte dlhé roky.
Verím, že spolu s nami v Bábovkove znovuobjavíme tento historický dezert a rozšírime toto poznanie aj na chuťové zážitky v dobrej spoločnosti.
Zdroje:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Gugelhupf
- https://www.dalsaceetdailleurs.com/2020/08/05/le-kougelof/
- https://culture.pl/en/article/baba-polands-gift-to-pastry
- https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Gugelhupf
- https://www.g-geschichte.de/plus/die-geschichte-des-guglhupfs/
- https://www.festivalkuglofa.com/sajamske_aktivnosti_nem.html