Mrkvovo - orechová bábovka s tvarohovou plnkou

08.05.2023

Bábovka je osviežujúca, príjemné chrumká, vláčna. Príjemne prekvapí tvarohová plnka s pomarančovou chuťou. Vhodná na raňajky, ku káve, len tak. Dajte na ňu pozor, rýchlo mizne.

Suroviny (pre menšiu formu, napr. Emíliu):

  • 1 hrnček polohrubej múky (185 g)
  • 3 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka kokosového tuku ( 100 g )
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • hrnček celých orechov (120 g)
  • 80 g + 30 g kryštálový cukor
  • 6g / 2 čl prášok do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny, štipka soli
  • škorica (2 čl), sušený zázvor (1 čl)
  • 250 g tvaroh hrudkovitý
  • 1/2 pomaranča
  • 10-g škrobu/ Creme Ole 

Postup

Zapneme rúru na 190°C a bábovkovú formu vymažeme kokosovým tukom, môžeme aj vysypať múkou či strúhankou.

Celé vajíčka spolu s 80g cukru vymiešame do penista. Prilejeme kokosový olej.

Nastrúhame si mrkvu a nasekáme si orechy.

Postupne primiešame mrkvu, hrubšie nasekané orechy a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva, sódou, soľou, škoricou a zázvorom.

Do ďalšej misy si pripravíme tvarohovú plnku zmiešaním tvarohu so šťavou z polovice pomaranča a 30g cukru. Primiešame aj škrob alebo Creme Ole (puding bez varenia), množstvo závisí od objemu šťavy z pomaranča. Chceme dostať tuhšiu kašovitú konzistenciu tvarohu.

Vymazanú formu naplníme cestom a pečieme pri 190°C asi 55-65 minút. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom. Test s čistou špajdlou nesklame.

Upečenú bábovku necháme vo forme pred vyklopením trochu vychladnúť. Pokiaľ nejaká bábovka zostane, do ďalšieho dňa vydrží priklopená umytou formou.

Dobrú chuť :)


Naše ručne vyrábané formy na bábovku: