Kysnutá čoko-želé bábovka

16.10.2022

Je to tradičný recept na kysnutú bábovku ozvláštnený so želé cukríkmi (alebo so zbytkovým Turkish Delight dezertom) namočenými v rume a kúskami čokolády. Odporúčam vyskúšať :) Bábovka, pokiaľ sa hneď nezje, vydrží vláčna aj 3 dni.

Suroviny (pre stredne veľkú formu, napr. Elišku):

  • 18 g čerstvého droždia 
  • 110 g zmäknutého masla
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 65 g želé cukríkov (pokrájaných na menšie kúsky)
  • 100 g mliečnej čokolády na varenie (vychladená, pokrájaná na menšie kúsky)
  • 5 cl rumu 
  • 375 g hladkej múky
  • 1 väčšie vajce
  • 1 g soli

Najprv pripravíme kvások tak, že do vlažného mlieka primiešame 5g (1 ČL) cukru, rozdrobíme droždie a prisypeme 2 PL múky. Zamiešame a odložíme na teplé miesto asi na 10 minút, kým nezačne pracovať a zväčší svoj objem.

Pokrájame želé cukríky, vložíme do malej misky a zalejeme rumom. Do misy, kde budeme miesiť cesto, preosejeme zvyšnú múku, prisypeme cukor a soľ. Pridáme kvások a vajíčko a začneme miesiť na nízkych otáčkach, postupne pridávame zmäknuté maslo, precedené želé cukríky od rumu, nasekanú čokoládu a môžeme zvýšiť otáčky. Misu prikryjeme napríklad alobalom a odložíme na teplé miesto, necháme kysnúť 60-90 minút.

Vymažeme formu maslom, môžeme aj vysypať s polohrubou múkou alebo strúhankou. Pri porcelánovej forme stačí iba maslom vymazať.

Vykysnuté cesto preložíme na jemne múkou vysypanú dosku či podložku a sformujeme valček, ktorý je približne rovnako hrubý a dlhý akurát na obohnanie stredovej časti formy. Ak sa aj nepodarí presne a niektorá časť bude trčať, aj vo forme vieme cesto upraviť. Necháme kysnúť prikryté asi 45-60 min. Rúru vyhrejeme na 170°C a pečieme asi 40 minút. 

Necháme vychladnúť vo forme asi 20 min a následne vyklopíme.


Naše ručne vyrábané bábovkové formy: