Limetkovo - maková bábovka

18.08.2022

Dlho som odolávala receptom s kombináciou chutí citrón a mak. Rozhodla som sa, že to skúsim trochu inak. V mojej verzii je kyselkavosť citrónu nahradená jemnejšou limetkou a chrumkavý modrý mak je nahradený bielym makom s jemným orieškovým nádychom. Kto doma nemá limetku alebo biely mak, náhrady za vyššie spomínané suroviny sú v poriadku 🙂 Aj táto bábovka u nás zmizla veľmi rýchlo. Nech sa páči tu je recept.


Suroviny pre malú formu, napr. Emíliu:

  • 1 limetka (šťava aj kôra)
  • 2 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 130 g zmäknuté maslo
  • 60g kyslá smotana
  • 110g kryštálový cukor
  • 30g biely mak (celý)
  • 175g hladká múka
  • 6g / 2 čl prášok do pečiva
  • štipka soli

Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu vymažte zmäknutým maslom, prípadne aj vysypte , múkou či strúhankou (ja dávam iba maslo).

Zmäknuté maslo spolu s cukrom vymiešajte do penista. Potom primiešajte vaječné žĺtky.

Limetku umyte horúcou vodou a postrúhajte z nej kôru, následne vyžmýkajte šťavu a oboje zamiešajte do hladka s kyslou smotanou. Následne primiešajte do maslovej zmesi.

Do ďalšej misy postupne zamiešajte sypké suroviny : preosejte múku a prášok do pečiva, pridajte mak a premiešajte spolu. Postupne primiešajte do hlavnej masy.

Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ručne zamiešajte do cesta.

Vymazanú formu naplníme cestom a pečieme pri 180°C asi 44 min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom. Test s čistou špajdlou nesklame :)
Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa forma trochu ochladila a bábovka sa dala ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť.   


Naše ručne vyrábané bábovkové formy: