Domáci vaječný likér

15.11.2023

Nielen k dobrej bábovke, ale hocikedy keď je naň chuť, dobrý domáci vaječný likér príde vhod. Tento recept je na tekutejší likér zo smotany. Príprava je jednoduchšia, vďaka vareniu smotany je potrebný kratší čas na šľahanie nad parou. 

Potrebujeme : na 1,2 l likéru

  • 5 žĺtkov
  • 200 g kryštálový cukor (trstinový)
  • 500 ml smotany na šľahanie 
  • 0,5 l biely rum (môže byť aj viac)
  • 1 vanilkový lusk / vanilkový prášok / vanilková pasta
  • umyté sklené fľaše s dobrými uzávermi

Postup:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. 

Smotanu spolu s vanilkovým strukom, ktorý najprv prekrojíme a vyberieme zrnká alebo použijeme sušenú vanilku v prášku (1 čajová lyžička) alebo vanilkovú pastu (1 polievková lyžica) dáme variť do hrnca. Po dosiahnutí varu, necháme niekoľko minút povariť.  Následne malým prúdom vlejeme pomaly za stáleho miešania do vaječnej peny. 

Pripravíme si vodný kúpeľ s vriacou vodou, do ktorého ponoríme hrniec s vaječno-smotanovou zmesou a s miešaním zohrievame, kým nedosiahne 80°C. Následne odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť za občasného premiešania.

Do vlažnej zmesi prilejeme podľa chuti biely rum. Môžeme plniť do pripravených fliaš. Skladujeme v chladničke. 


Naše ručne vyrábané formy na bábovku: