Domáci vaječný likér

15.11.2022

Nielen k dobrej bábovke sa hodí domáci vaječný likér. Tento recept je na tekutejší likér zo smotany. Príprava je jednoduchšia, vďaka vareniu smotany je potrebný kratší čas na šľahanie nad parou. 

Potrebujeme : na 1,5 l likéru

  • 7 žĺtkov
  • 250 g kryštálový cukor
  • 680 ml smotany na šľahanie 
  • 0,5 l biely rum (môže byť aj viac)
  • 1 vanilkový lusk / vanilkový prášok 
  • umyté sklené fľaše s dobrými uzávermi

Postup:

Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. 

Smotanu spolu s vanilkovým strukom / práškom (necelá malá lyžička) dáme variť do hrnca. Po dosiahnutí varu, necháme niekoľko minút povariť.  Následne malým prúdom vlejeme pomaly za stáleho miešania do vaječnej peny. 

Pripravíme si vodný kúpeľ s vriacou vodou, do ktorého ponoríme hrniec s vaječno-smotanovou zmesou a s miešaním zohrievame, kým nedosiahne 80°C. Následne odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť za občasného premiešania.

Do vlažnej zmesi prilejeme podľa chuti biely rum. Môžeme plniť do pripravených fliaš. Skladujeme v chladničke. 


Naše ručne vyrábané formy na bábovku: