Domáci vaječný likér

Nielen k dobrej bábovke sa hodí domáci vaječný likér. Tento recept je na tekutejší likér zo smotany. Príprava je jednoduchšia, vďaka vareniu smotany je potrebný kratší čas na šľahanie nad parou.
Potrebujeme : na 1,5 l likéru
- 7 žĺtkov
- 250 g kryštálový cukor
- 680 ml smotany na šľahanie
- 0,5 l biely rum (môže byť aj viac)
- 1 vanilkový lusk / vanilkový prášok
- umyté sklené fľaše s dobrými uzávermi
Postup:
Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny.
Smotanu spolu s vanilkovým strukom / práškom (necelá malá lyžička) dáme variť do hrnca. Po dosiahnutí varu, necháme niekoľko minút povariť. Následne malým prúdom vlejeme pomaly za stáleho miešania do vaječnej peny.
Pripravíme si vodný kúpeľ s vriacou vodou, do ktorého ponoríme hrniec s vaječno-smotanovou zmesou a s miešaním zohrievame, kým nedosiahne 80°C. Následne odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Do vlažnej zmesi prilejeme podľa chuti biely rum. Môžeme plniť do pripravených fliaš. Skladujeme v chladničke.
