Mandľová bábovka s marcipánom

26.02.2023

Túto bábovku charakterizuje jemná mandľová a marcipánová chuť s jedinečnou arómou. Je to delikátny dezert, ktorý by si zaslúžil špeciálnu príležitosť na vychutnanie. Naša domáca realita je taká, že sa hodí na raňajky, desiatu, olovrant a zmizne veľmi rýchlo... 
Nech sa páči tu je recept na menšiu formu, Emíliu.


Suroviny pre malú formu:

  • 175 g kryštálový alebo trstinový cukor 
  • 3 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 160 g zmäknuté maslo
  • 60 g marcipán
  • 50 g mleté mandle 
  • 150 g hladká múka
  • 6g alebo 1/2 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • mandľová esencia a mandľové lupienky (nemusí byť)

Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu poriadne vymažte zmäknutým maslom a vysypte mandľovými lupienkami. Pokiaľ ich nemáte, môžete klasicky vysypať múkou či strúhankou.
Marcipán si dajte na chvíľku do mrazničky, len aby stuhol a lepšie sa strúhal.

Zmäknuté maslo spolu s cukrom vymiešajte do penista. Potom primiešajte vaječné žĺtky a niekoľko kvapiek mandľovej esencie.

Postrúhajte marcipán na jemnom strúhadle, prípadne pokrájajte na menšie kúsky. Následne primiešajte do maslovej zmesi.

Do ďalšej misy si pripravte sypké suroviny : preosejte múku a prášok do pečiva. Postupne primiešajte do hlavnej masy.

Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ručne zamiešajte do cesta.

Vymazanú a vysypanú formu naplníme cestom a pečieme pri 180°C asi 55 - 65 min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom. Test s čistou špajdlou nesklame :)
Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa trochu ochladila a dala sa ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť. 

Dobrú chuť :)  


Naše ručne vyrábané bábovkové formy: