Pomarančová tvarohová bábovka s bielou čokoládou

18.12.2022

Môže byť táto osviežujúca bábovka s pomarančom, tvarohom a bielou čokoládou sviatočnou ? Určite áno. Rovnako tak je vhodná na bežný deň, či ako nedeľný dezert. Momentálne patrí medzi naše najobľúbenejšie. Ochutnajte ! 

Suroviny (pre stredne veľkú formu, napr. Elišku):

  • 250 g tučný tvaroh
  • 160 g zmäknuté maslo
  • 200 g kryštálový cukor
  • 3 ks vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
  • 6 g prášok do pečiva
  • 250 g hladká múka
  • štipka soli
  • šťava a kôra z 1 bio pomaranča
  • 100 g biela čokoláda

Postup

Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu  s objemom aspoň 2L napr. Eliška, vymažte zmäknutým maslom alebo masťou, prípadne aj vysypte múkou či strúhankou (stačí aj iba maslo či masť).

Zmäknuté maslo vymiešajte spolu s cukrom do penista.

Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky pridajte po jednom  k maslovej pene a zapracujte. Vyšľahajte bielky so štipkou soli na pevnú penu. 

Umyte pomaranč, nastrúhajte jeho kôru a vyžmýkajte šťavu . Zmiešajte spolu s tvarohom a pridajte do masy a dobre premiešajte.
V druhej mise zamiešajte múku s práškom do pečiva. Postupne pridávajte múčnu zmes do masy. Čokoládu posekáme na menšie kusy a zamiešame. Následne primiešame opatrne rukou penu z bielkov pomocou varešky.

Vymazanú formu naplníme cestom, ideálne do cca 2/3 formy a pečieme pri 180°C asi 1h 25- 35 min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom. Test špajdlou pomôže určiť správny koniec, keď zostane suchá.

Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa forma trochu ochladila a bábovka sa dala ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť. Pokiaľ ju nezjete hneď,  vydrží prikrytá formou alebo v uzatvorenej nádobe aj 3 dni. 

Dobrú chuť :)


Naše ručne vyrábané formy na bábovku: