Pomarančová tvarohová bábovka s bielou čokoládou
Môže byť táto osviežujúca bábovka s pomarančom, tvarohom a bielou čokoládou sviatočnou ? Určite áno. Rovnako tak je vhodná na bežný deň, či ako nedeľný dezert. Momentálne patrí medzi naše najobľúbenejšie. Ochutnajte !
Suroviny (pre stredne veľkú formu, napr. Elišku):
- 250 g tučný tvaroh
- 160 g zmäknuté maslo
- 200 g kryštálový cukor
- 3 ks vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
- 6 g prášok do pečiva
- 250 g hladká múka
- štipka soli
- šťava a kôra z 1 bio pomaranča
- 100 g biela čokoláda
Postup
Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu s objemom aspoň 2L napr. Eliška, vymažte zmäknutým maslom alebo masťou, prípadne aj vysypte múkou či strúhankou (stačí aj iba maslo či masť).
Zmäknuté maslo vymiešajte spolu s cukrom do penista.
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky pridajte po jednom k maslovej pene a zapracujte. Vyšľahajte bielky so štipkou soli na pevnú penu.
Umyte pomaranč, nastrúhajte jeho kôru a vyžmýkajte šťavu . Zmiešajte spolu s tvarohom a pridajte do masy a dobre premiešajte.
V druhej mise zamiešajte múku s práškom do pečiva. Postupne pridávajte múčnu zmes do masy. Čokoládu posekáme na menšie kusy a zamiešame. Následne primiešame opatrne rukou penu z bielkov pomocou varešky.
Vymazanú formu naplníme cestom, ideálne do cca 2/3 formy a pečieme pri 180°C asi 1h 25- 35 min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom. Test špajdlou pomôže určiť správny koniec, keď zostane suchá.
Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa forma trochu ochladila a bábovka sa dala ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť. Pokiaľ ju nezjete hneď, vydrží prikrytá formou alebo v uzatvorenej nádobe aj 3 dni.
Dobrú chuť :)